Håll sjuka barn hemma

Det gläder mig att Esbo stad har höjt sin karenstid för magsjuka barn från en dag till två! Om vi respekterar detta kan förhoppningsvis alla vara friskare framöver och slipper se den där eländiga ”Magsjuka i huset”-lappen på dagis.

Jag har ju även tidigare stått på barrikaderna för att folk ska respektera smittorisken för sjuka barn, speciellt då det handlar om denna eländiga åkomma. Då jag hör föräldrar stå och förklara för personalen att Lisa/Pelle spytt igår ”men att det bara nog var något hen hade ätit och nog orkar vara på dagis” får jag god lust att vrida nacken av dem. Det ÄR själviskt att föra ett sjukt barn till dagis.

På Svenska Yles webbplats kom det i veckan ut en artikel om detta ämne ”Själviska föräldrar för smittbärande barn till dagis” och väldigt många föräldrar reagerade kraftigt på den. Det största problemet verkar vara att arbetsgivarna inte har förståelse för att föräldern måste vara hemma om barnet är sjukt, vilket ju är alarmerande. I Sverige är de betydligt mer tillmötesgående och staten ersätter lönebortfall vid längre sjukdomsperioder.

Som ensamstående förälder vet jag precis hur bökigt det är då allt bara kör ihop sig och ingen kan hjälpa till men inget blir bättre av att man för sjuka barn till dagis eller kanske smittar ner sina kolleger på jobbet. Så kära vänner, kan vi inte hjälpas åt kring detta så alla får en friskare vår?

5 responses

  1. Håller med dig till 100%!! En annan kommentar som lär ha yttrats på vårt dagis var ”Jag var varit på arbetsresa och kom hem i natt,int vet jag om han har haft feber sen igår!”.gaaaah.

  2. Jag håller med, man skall hålla barnen hemma då de är sjuka! Men som också påpekades i yles kommentatorsfärlt; arbetsgivarsidan borde vara mer flexibel och förstående. Jag tror inte att någon förälder vill föra sitt sjuka barn till dagis/förskolan, det kan jag bara inte tro. Men jag upplever många gånger att jag är mera av en börda för min arbetsgivare speciellt de veckor jag måste vara hemma med sjuka barn. Och förståelsen, eller flexibiliteten, är inte alla gånger där direkt, och sånt kan ju göra en sjukt stressad.
    Samhället idag tillåter inte att barnen skall få vara sjuka anser jag (det finns inte rum för det), och inte tillåter det heller att du som förälder skall kunna vara hemma o vårda ditt barn tills det är i dagisform igen.

    • Nej, jag förstår att alla arbetsgivare inte har samma förståelse. Är du dessutom den enda föräldern på jobbet är det ännu svårare att få folk att begripa att barn nu bara är sjuka ibland. Ingen ska behöva vara rädd för att förlora jobbet för att man stannar hemma med sjukt barn.

    • Bra poäng!Tyckte det var så tokigt när en bekant arbetsgivare började kräva sjukintyg från dag ett för barnets del som bevis på att min bekanta på riktigt vabbade.Grejt att släpa ett spyende/febrig barn till läkaren bara för ett sjukintygs skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s