Tips på färskpasta?

Har tittat på tillräckligt med matlagningsprogram i mina dar för att inbilla mig att jag kunde tillverka en skaplig hemgjord färskpasta. Således skrev jag till julbocken (dvs messade min mamma) och önskade mig en pastamaskin. Idag tog jag mod till mig och tänkte att nu ska jag minsann fixa till smarriga raviolis. Men det blev inte riktigt så. Lyckligtvis fanns det makaroner i skåpet som jag kunde röra ner den tänka raviolifyllningen i och voila – nobody go killed.

16299720_10154076815061338_2751684377917421198_o

Nuförtiden då alla är såna foodies tänker man att detta med att göra färskpasta hör till allmänbildningen – och om du anser det vara så törstar jag efter enkla tips och knep för att lyckas med detta? Mina inre domestic goddess vägrar anse sig besegrad och behöver hjälp!

6 responses

 1. Börja med degen.
  Degen: 1 ägg/100g durumvete. För dig o dina 2 barn, gör en deg på 2, kanske 3 ägg om de äter stora matportioner. Man måste knåda ihop den bestämt och tålmodigt, och ganska länge, om det är helt omöjligt smuligt kan man försiktigt ha i nån vattendroppe (jag brukar försiktigt blöta händerna lite o knåda vidare så många gånger det behövs). Degbollen ska vara fast och slät – som en bebisrumpa ska den kännas. Rulla in tätt i plastfolie och låt vila i kylskåpet. Bäst blir det om jag gör degbollen på morgonen, eller ev kvällen innan den ska kavlas ut och så får den en lång dag i kylen. Då blir den lydig. Man måste inte kavla ut hela degklimpen i manicken på en gång. Man kan och bör ta den i delar, annars blir den utkavlade pastan ohanterligt lång. Platta till biten till en lämplig oval och kör den några varv på det glesaste kavelläget så den känns ”lydig” och lagom bred. Sedan kan man kavla igenom den, och mellan varje varv göra mellanrummet mindre. Om du kör ner degen till det plattaste mellanrummet blir den vääääldigt tunn, jag brukar ibland sluta på nästplattaste läget om jag gör tagliatelle. Om degen känns klibbig pudrar man försiktigt med LITE mjöl så den inte fastnar i sig själv. Durumvete bäst. När du har din tagliatelle så får den gärna torka en liten stund innan du kokar den i rikligt med saltat vatten. Du torkar den genom att snurra den till lösa fågelbon o lämna dem på ett skärbräde. Eller så hänger du pastan över en pinne på ngt sätt en stund. Behöver inte vara länge.

  Förslag på arbetsgång: Gör degklimpen i god tid så du har den o väntar i kylen. Matlagningen: Börja med såsen så du har den på gång o puttrar för sig själv. Gör i ordning pastakastrullen med mycket vatten i stor kastrull. Sen tar du fram maskinen o kavlar ut o gör din pasta. Medan den torkar kan du koka upp vattnet, när vattnen kokar så saltar du o kokar pastan (tar ca två minuter). Sen serveras allt som vanligt förstås. När du känner dig säker på tagliatelle så kan man börja med fyllda pastakuddar och sådant.

  • TUSEN TACK FÖR DETTA! Ska memorera och begrunda och försöka pånytt. 🙂 Nu då jag läser detta tror att största problemet i mitt fall var att degen var för våt och inte fick vila tillräckligt länge. Men nya tag!

   • Jo, den ser för våt och klottig ut på bilden. Degen ska vara fast och ”stunsig”. Och slät. Upprepar: slät bebisrumpa är målet. Det tar en stund att knåda ihop den för hand, men det är absolut värt det. Lång knådning och värmen från händerna aktiverar gluten i mjölet och gör degen seg och hållfast. Om man vill fuska kan man köra ihop degen med matberedare, och sedan knåda för hand en liten stund men det brukar inte bli SÅ stor tidsvinst att det uppväger den extra disken tycker jag.

   • Jag ska ge det ett nytt försök i helgen – utan hungriga barn som väntar på mat. Knåda tills jag får kramp och ha tillräckligt med mjöl. Tack för alla tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s