Midsommarblues

Såhär på midsommaraftonen bombaderas man av bilder från villor, stugor och andra glada sammankomster vilket ju såklart är härligt för dem (er) som får har det så. Själv firar jag denna midsommar hemma i stan med kidsen. Ingen kris med det i sig, man har så roligt man gör sig men just såna här stora helger kan jag känna ett vemod över att jag inte längre hör till den där lyckade skaran av kärnfamiljer.

Meeen, vad vet jag hur de har det då barnen gått och sova. Kanske föräldrarna inte längre har något att tala om. Kanske drömmer de sig i tankarna bort till just en egen lägenhet i stan där de åtminstone får vara ifred. Eller sen är det alldeles ljuvligt och då är det ju bara att gratulera.

Något som jag dock märkt under årens lopp är att ganska få har det så som man tror och alla har sina egna kors att bära. Därför ska man vara försiktig med att vara avundsjuk, dömande eller missunsam för – man…vet…aldrig.

(Som exempel ger jag er mig själv på midsommarafton för två år sedan, little did I know hur livet skulle bli i den stunden. Kan dock trösta er med att det gick just som det skulle gå. 🙂 )

20140620-203003.jpg

Hoppas ni alla får en fin helg, var ni än är – med vem ni än är. Allt har en tendens att ordna sig.

24 responses

 1. Trevlig midsommar! Här sitter jag ensam i Japan på hotellrum då resten av familjen firar midsommar i mellersta Finland på stugan, mamma jobbar midsommar igen. Nå det känns ju nästan som hemma när man sitter med datorn i famnen 🙂

 2. Jag känner så bra igen midsommarbluesen, har upplevt den många, många år. Midsommar är en helg man lätt blir ”bortglömd” när alla just åker till sina stugor och myser. Mina många singelår var ett rent helvete under midsommaren. Har många år frivilligt jobbat, för att undvika bluesen, men visst vill den ändå komma. Stor kram åt dig! ❤

  • Ja, midsommaren har ju inte lika hög status som t.ex. julen där alla ser till att alla har någon att fira med. Men man får ju försöka vara aktiv själv också och bjuda med sig själv på fest om man vill gå på sådan eller sen stanna hemma och göra det bästa av situationen. 🙂

 3. Så sant! Utåt sett hör jag till dem som ”har allt”, men många har ingen aning om hur mycket skit det finns i min bakgrund och hur svårt jag ibland kan ha att faktiskt uppskatta och njuta av allt jag nuförtiden har. Kram!

  • Där ser man då, ett levande exempel. Och vad skönt att det går bra för dig nu. Ibland behöver man gå igenom helvetet för att uppskatta helt ”vanligt” liv, åtminstone ibland. Ingen orkar väl gå omkring och vara så himla tacksam hela tiden men åtminstone ta ett ögonblick och reflektera mellan varven. Kramar!

 4. Det är nog konstigt hur midsommar alltid plockar fram känslan ”borde vara på en villa med festligheter”. Vi har ingen egen villa så flera år sitter vi på hemmaplan och bara är. Och man måste ju bara försöka göra de bästa av situationen. Iår får vi fara till vänners villa och tusan så jag ska insupa villaliv! Hoppas erat stads midsommarfirande var riktigt huisit bra!

   • Bra att höra att ni åxå fick en kiva midsommarfeelis! Villamidsommaren för vår del leverade iskall nordlig vind, men en som plåster på såren solskenskväll. En villa har ju möjligen en större mysfaktor, som ett hemmaboende inte kan skapa. 🙂 Men vem vill nu gå på utedass med barn som klagar på att ” de luktar skiiit häär!” och ”Tänk om flugorna åker in i rumpan?”, flere gånger dagligen? Man hinner bli nojjig av mindre. Nu ska man nog klara av några hemmahelger, tills nästa dilemmahelg kommer: the Villaavslutning.

   • Haha, ja man får ta det onda med det goda. Och oroa dig inte för villaavslutningen, den är så långt borta att du ännu hinner glömma alla opraktiska detaljer och bara längtansfullt minnas allt det ljuvliga. 🙂

 5. Sen när man sitter där på villan så kan man ju inte njuta heller för att man inte har kvällssol, inget vitmålat trägolv, inga roliga kompisar ville komma, ens partner slängt saker över alla 30 kvadrat osv. Oberoende vad man har kan man alltid vara missnöjd om man är lagd åt det hållet.

 6. Skönt att sitta hemma då det regnar och är kallt. Har haft program de senaste fem midsomrarna, så jag förunnar mig att bara vara i år och minns de trevliga stunderna. Ha en skön blues!

 7. Jag är sååååå tacksam för detta inlägg!!! Har flyttat isär från barnens pappa för 7månader sedan. Allt är bara nytt o hemskt hela tiden. Första vappen, påsken, morsdagen, födisen osv. O nu sen första midsommaren… Varit van att fira med hela tjocka släkten på stugan, men nu är jag o kidsen i stan, han med sin nya flickvän på stugan o hela tjocka släkten…. Så asjobbigt!!! Alla säger att första året är värst, men ibland sku man fan inte orka! FB fylls med alla lyckliga familjers midsommaridyller och själv försöker man att inte gå i tusen bitar och hålla god min för barnen. Så lättad över ditt inlägg. Det finns alltså andra som känner som jag. Tack ❤

  • Åh, underbara du. Jag förstår dig så väl! Och jag lider med dig. Första tiden ÄR jobbig med allas frågor utöver de man ställer sig själv. Jag kan dock garantera dig att det värsta börjar vara över och att så småningom blir allt lättare. Inte så att det skulle vara över för evigt men stunderna då man har just de här fiilisarna blir värre och färre – för att sedan mer förvåna en då de ibland visar upp sina fula huvuden. Until the, hang in there. Du är inte ensam. ❤

 8. Hög igenkänningsfaktor här, jag firade första midsommar ensam… Eller nåja, egentligen hade vi aldrig några traditioner på midsommar, men ensam var man inte iallafall. Nu var mitt mantra: det är kallt och jävligt ute, jag har stressat sönder mej själv den senaste tiden, och att få vara ensam hemma i tre dagar är guld. Fick uträttat massor, både i hemmet och i form av avverkade tv-serier. Men lite ensamt ändå att vara hemma ensam i tre dagar. Jag och katten, i en lägenhet i esbo full med lådor som ska packas upp. Men jag räknar med att när den sista lådan är uppackad och mitt hem är i ordning ska mitt liv bli en dans på rosor igen, då kan jag glömma med haverade förhållandet (som utåt sett var grejt, men egentligen ett rent helvete) och gå vidare. Förresten så börjar jag känna att det här med att separera inte är så stor grej egentligen, alla separerar ju nu för tiden? Och om de inte separerar går de omkring och är olyckliga och tänker, nej men inte kan jag separera, vi har ju barnen och bostadslånet att tänka på. Hej, nån är bitter… 😉

  • Vet du, ALLT det du just beskrev är helt normalt och en del av helningsprocessen. Inte så kul alla gånger men du vet att du har gjort det som är rätt för dig och att från och med nu kommer ditt liv att föra med sig en massa härligt som du annars inte skulle ha fått uppleva. Kraftkramar!

 9. Nå, vår familj satt på palstan under en hög av paraplyn och åt upp grillmaten så fort vi kunde innan vi frös ihjäl. kom dessutom dit först säkert närmare halv åtta då sambon jobbade till sex. Äldsta sonen cyklade hem emellanåt medan grillen blev varm då han tyckte det var så hemskt (10, jag FASAR för hur det blir om nåt år..). Alla utom minstingen klagade (fast han klagade också till slut då han blev så iskall trots många lager kläder med tom. tekniska underkläder..). Att jag hade en sådandär bra mamma dag, fast tja, tycker man kan gå ut en stund på midsommaren, fast man sku kunna tro att man är mitt inne i oktober med gnälliga bråkstakar som varit inne för mycket pga. regn.
  Kämpa på, du har åtminstone urgulliga ungar! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s