Näck på teatern

Var och tittade på ”Gräset är mörkare på andra sidan” på Teater Viirus i lördags. Mycket bra, tänkvärd, rörande och sevärd pjäs med fina skådespelarprestationer. Kaj Korkea-aho som skrivit boken som pjäsen baserar sig på är ju helt enkelt en guldgosse, sjukligt begåvad och överlag en genommysig person.

Det jag dock undrar över är varför det på teater alltid ska vara en massa näckande? Kvinnor visar brösten och männen byter kalsonger på scenen. I vissa fall kan det ju såklart stöda handlingen med oftast känns det mest som effektsökeri.

Det kan ju hända att jag bara är en pryd gammal tant men för mig är tanken på något är mycket mer fascinerande än att från andra rad sitta och stirra på en främmande mans familjeklenoder.

18 responses

 1. Jag håller med! Och på finsk teater är det ännu värre! Alla skall alltid vara nakna, jag kan inte tåla att måste stirra på håriga rumpor och värre saker, efter att man dessutom betalat för det.

 2. Den här pryda mummun tycker lika. Minns när Irina Björklund skulle hoppa omkring naki under en hel föreställning på svenskis och ALLA ville ju se det teatersycket. Nej ursäkta, glo på det.

 3. Tur att nån annan är pryd och dessutom mommo. Minns vilket hallå det var när Irina B var naki under en föreställning. Varför ska det alltid finnas nån anledning att klä av folk inom teatern. Nakna män vill jag se hemma tack.

 4. Håller med!Har sett en föreställning där avklädandet verkligen hade betydelse och var ett statement,Subfraus This is not my body.I alla andra fall har det varit pinsamt och onödigt. Vad jag också int orkar med är skrikande,sällan väcker det annat än irritation och man undrar att finns det int andra sätt att visa starka känslor?Lite som med nakenheten så känns det ofta onödigt.

 5. Jag håller också med! Jag är så less på dendär finska, raka nakenheten. Yttligheter, dvs. koncentera er på denhär nakna kroppen istället för handlingens hjärta.

 6. Såg teatern med flick-shakki i Vasa och pratade efteråt om just detta. Jag blev lite besvärad över nakenheten i första akten och tänkte sen att det behöver jag ju inte vara! Sen blev det mer naket under andra delen och då skämdes jag inte för att se 🙂 Tänk att jag blev ”nolo” över att någon annan var naken – det var ju liksom inte jag som stod där… Tummen upp för din blogg! Har följt dig länge,min tjej är född strax efter Uno så nån gång under graviditeten hittade jag in hit och här har jag fortsatt läsa!

 7. Det låter helt just som något man ska vänta sig av teater Virus! Oberoende av vad de visar för pjäs så gör de det nakna.

 8. Jag VISSTE det! Alltid på Viirus. ALLTID! Den här pjäsen ska jag se nästa vecka med mina morföräldrar och min pojkvän. Wish me luck! (Nåja, det är samma teaterentusiastiska morföräldrar som tog mig och se Maratonsdansen när jag var 4 så we’ve been through a lot. Men ändå, jag kommer inte att njuta av det precis.)

 9. Ja, överlag tycker jag att nakenheten ska tillföra något annars är det bara onödigt. I den här pjäsen tyckte jag att bastuscenen var smart utförd, och svensexautstyrseln hörde till handlingen, fast omklädningen, nja, den var kanske lite ”nu ska vi chockera publiken” med vad jag brukar kalla ballchock. Jag satt där och tänkte, han byter liksom om. Men, ska han byta kallingarna också? Ingen människa sätter väl jeans på våta kallingar. Men då blir han ju naken! Jag är också lite tant. (Förresten så satt jag helt bredvid dej i lördags på viirus, jag funderade om jag borde säga typ hej, jag läser din blogg, men så tänkte jag att det säkert bara är jobbiga människor som gör det.)

  • Jag tänkte precis samma då han började byta om! Så så mycket tanter är vi. ”Nämen int kan han ju ha våta kalsonger, han får ju urinvägsinflammation!” 😉

   Och du ska absolut säga hej om vi ses igen, enbart roligt att träffa läsare!

 10. Jag har också sätt pjäsen och måste säga att jag inte alls håller med. Jag tycker inte att nakenheten i Virus pjäs var den sak jag skulle lyfta till diskussion. Det fanns många gripande teman pjäsen behandlade som skulle vara värda att diskuteras mer öppet och ingående, men det att någon blir generad eller obekväm av det faktum att vi alla har bröst, bakar och könsorgan kan jag inte räkna till ett av dessa.

  Jag tycker alltså att nakenheten var helt på sin plats på de få korta ställen där den fanns. Jag gillar att man inte badar bastu med kläderna på, om man vill portretera en del av verkligheten och få människorna att tro på en berättelse, (samma gäller de tre andra scenerna där lite hy syntes).

  Jag vill vidare säga att jag ger allt mitt understöd till dessa få små teatrar som ids visa upp annat än sådant man kanske väljer att gå och se på för att bara stänga av hjärnan och skratta. Jag gillar själv bäst att se pjäser som behandlar det verkliga livet utan de draperier vi alla så ihärdigt försöker hålla uppe så att ingen ser hur vi egentligen ser ut och mår. Man skulle ju kunna tro att folk i Finland, i bastuns och simhallarnas lovade land inte blev så värst chockade av vackra unga kroppar, men så tycks fallet då inte vara för alla.

  Jag rekommenderar pjäsen Gräset är grönare på andra sidan varmt för envar som vill se något mycket tankeväckande, en glimt in i andras hemliga landskap.

  • Förstår dig mycket väl och alla åskådare är olika och reagerar olika. Åsikter är alltid subjektiva. Vill ocksa poängtera att jag även skrev att pjäsen är rörande och sevärd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s