Dagens fiilishöjare

Stod svettig och stressad i dagistamburen och rafsade med kläderna, försökte desperat få någon ordning på den uppsjö av tillbehör som de små behöver för att överleva i vårt klimat och muttrade antagligen samtidigt en lagom olämplig liten svordomsramsa. Plötsligt kände jag blickar bränna i nacken och tittade upp, bara för att möta ett par välsminkade ögon som kritiskt betraktar mig.

– Det är nog lättare om man har ett system. Det har jag.

16 responses

 1. Åh! Jag har inte heller något system! Och man har inte tillräckligt med armar för två små människors saker. Vi brukar dessutom gå vår halva kilometer till dagis, så jag har alltid minst två tygkassar med sandiga handskar osv. med mig. Dessutom grälar jag på barnen, typ ”neeej, du kan klä av dig själv, jag hjälper inte”. Jag är jättepopulär på dagis. Det är alltid några föräldrar som klarar det där kaoset snabbare än jag. Och de har också två barn med sig.

  Var hen smal också? De som är snabbare än mig är alltid smala också. Till skillnad från mig. Och sminkade, och har rena kläder själv.

  Åh. Nu går jag och drar något gammalt över mig. Om du finner ett system som funkar så kan du ju skriva om det, så kanske jag kan lära mig.

  • Haha! ”Var hon smal också?” Ja, hon var jäkligt snygg och together så man kände sig ännu mer eländig i jämförelsen. 🙂

   Jag har ett bra tips som funkat ganska bra för oss: Har en stor låda innanför dörren dit vi slänger ALLA kläder, mössor, vantar, fleecedräkter då vi kommer in. Sen då vi ska gå ut klär vi bara på rubbet igen. Idag gick det dock inte lika smidigt då jag skulle ”göra det enkelt för mig” och bara satte på skor och jackor och hafsade ner resten i en Ikea-påse. Man får sen där på dagis istället reda upp och inse att man glömde hälften. 🙂

   Hang in there!

 2. Ikeakassar är ju det bästa att packa ner allt i. Fast det har jag åxå fått höra att inte är det bästa 😉
  Tur att man nuförtiden nöjer sig med att vara den bästa mamman i världen för just sina egna barn..då kan man skita i vad alla andra tycker 🙂

  • Exakt. Jag bryr mig faktiskt inte heller särskilt mycket men det hindrar ju inte att man har sina svaga ögonblick förstås. Men man tar vad man har och gör vad man kan! Det finns inget fel med att gå där staketet är lägst.

 3. Vavavava? Vad är det för häxmammor som kritiserar andra för att inte ha ”system” eller för att använda ikeakassar? På riktigt, är det vanligt med sån scheisse, råkar ni ofta ut för det i dagissammanhang? Jag har aldrig hört ett enda kritiskt ord från nån dagisförälder eller dagistant, visserligen har min dagiserfarenhet i Finland varit ganska liten, men i alla fall. Lord knows att det skulle ha funnits tillfällen att kritisera mig. Men alla har alltid varit bara sympatiska och förstående och hjälpsamma. Usch så upprörd jag blir.

  • Åtminstone vissa mammor är otroligt osympatiska. Vi borde ju hålla ihop, uppmuntra, förlåta och förstå varandras tillkortakommanden.

   Det KAN ju hända att det var jag som läste in min egen självkritik i hennes lilla mening. Kanske vi hoppas på det?

 4. Men uj! Jag blir alltid lite trött på människor som skall komma och berätta för mig hur jag skall/borde göra saker. Som Österbottning har jag lite inställningen: Sköjt tu tett så skjöter ja mett! Jag menar, teoretiskt sett så kanske du hade ett ”system” men det liknade bara inte hennes system, hur kan hon vet det!?
  Och jaa, vi borde uppmuntra varandra mera – systerskap!! Inte nervärdera varandra…

 5. För mig är påklädandet då man ska fara iväg alltid en mardröm. För att inte skrika svordomar då tummar inte vill gå in på rätt plats i handskar eller pojken för fjärde gången river av sig mössan har jag börjat sjunga barnsånger. Det lugnar faktiskt ner oss båda två!

 6. Siis voihan sanonko mikä ! Ja tämä tapahtui päivänä, jolloin Suomen ilmasto näytti taas parhaat puolensa ?!?! Argh. Mulle tulee mieleen se kuinka musta tuntui että kaikki äidit katsoivat mua enemmän tai vähemmän paheksuen joka kerta kun kaivoin vauvakerhossa tuttipullon rinnan sijaan esille. Olin itkenyt varmaan joka päivä imetyksen epäonnistumista ja tuntenut asiasta suurta syyllisyyttä. Silloin olisi kaivannut enemmän kuin mitään yhden tai kaksi ymmärtävää sanaa tuomitsemisen sijaan. Ja siis voi olla että tulkitsin kaikkien katseet tuomitseviksi, koska mulle asia oli niiiiiin kipeä. Siitä lähtien olen tunnustanut omaa epätäydellisyyyttäni täysin avoimesti: äitiyshän on pitkälle vaan epäonnistumista. Ja talvivaatteiden pukeminen on niin syvältä etenkin näinä kura-aikoina !!!

  • No todellakin! Välillä olen tarkkaillut mun pulssia aamuisin, olen about pari tuntia sellaisessa kriisi/stressitilassa että se varmaan kävis ihan treenistä.

   Ja olen sun kanssa NIIN samaa mieltä siitä imetysjutusta. Siis oikeesti, mitä väliä se on muille mitä sun tai mun lapsi tekee? Ne saa rauhassa (tai paniikissa) yrittää tehdä kaiken just prikulleen oikein niin kauan kuin me muut KAMALAT IHMISET pilataan lastemme elämät. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s