Om tacksamhet

I svåra tider är det knepigt att känna tacksamhet. Även i goda tider är det svårt att känna tacksamhet. Åtminstone jag är en mästare på ta allt jag har för givet och ändå knärra om det jag för stunden råkar sakna.

I ett försök att bli bättre på att uppskatta det som faktiskt är bra har jag äntligen gjort en sak jag menat i flera år men aldrig kommit mig för; köpt en Tacksamhetsbok. Nu gäller det bara att använda den också. Det värsta som kan hända är väl att jag hamnar bli mer tacksam. Hehe.

Kanske vi skulle köra en gemensam uppvärmning och lista tre saker vi idag är tacksamma för? Okej, jag kan börja:

1. Fick idag veta att Uno får plats på samma dagis som Elaisa.
2. Jag får se på Boltsit, dricka öl och äta knackkorv i lugn och ro.
3. Pia kommer senare och hälsar på.

Hmmm…det var inte så svårt. Någon annan som vill öva?

49 responses

 1. 1. Jag är så tacksam för att jag får jobba med det jag vill
  2. Jag är så tacksam för att Sami står ut med mig trots att jag är ett monster
  3. Jag är så tacksam för att mina föräldrar är så fantastiska i alla lägen

 2. Det är nog svårt men jag är tacksam för att
  – det är fredag
  – jag inte har gnällt åt ungarna idag
  – jag får sova jättelänge imorgon

  Håller förresten själv på med ett tacksamhetshäfte. Ett tips från Bohemiska Maggie.

 3. De va ju bra idé!
  Jag bör nog också vara tacksam för en hel del, så som:
  -Tre vackra, friska och friska barn
  -Min man som oftast orkar stå ut med mig
  -Min mamma som hjälper oss så mycket
  En hel del annat…:)

 4. Ja, dethär var ju en bra ide! Jag har också hört om tipset och haft det i tankarna mången gång.
  • min man; är snäll, orkar med mig, har längre nerver med barnen och leker mycket med dom
  • att jag trivs så bra med mitt jobb och känner att det är viktigt
  • att barnen är friska
  Dethär blev nu ganska allmännt, men om man skriver upp tre saker per dag blir det ju sen mer specifierat – kanske jag också sku sätta ett häfte på nattduksbordet? 🙂

  • Ja, det ska du om du fick fiilis för det. 🙂 Och det behöver ju inte vara världens största grejer varje dag men huvudsaken att man tar en stund och ser på sin dag med snälla ögon.

 5. Just i dag är jag tacksam för att
  1. Vi hade skön tumistid med E. Först på rytmiken och sedan inne i stan.
  2. För att min pappa ställde upp och hämtade C från dagis så att E och jag hann in till stan.
  3. För att min man hade värmt bastu och väntade på oss då min pappa skjutsade hem oss från stan.

  • Som jag skrev åt Linn här ovan, vad skulle vi ta oss till utan alla dessa supersnälla föräldrar som rycker in och ger oss ett handtag här och där? Så super.

 6. Jag är tacksam för:
  – min sambo är så händig
  – min sambos brors flickvän som är så positiv och hjälpsam
  – att vi varit föräldrar i 2 år till en härlig (men ack så trotsig just nu) son

 7. Jag är tacksam främst för alla fina typer som finns i mitt liv: min man, mina barn, mina föräldrar och mina fina vänner. Sen är jag tacksam över att alla är relativt friska. Och där var det slut på heligheten, för min sista punkt är den att jag är tacksam över att det finns nånting som heter vin, när allt annat tryter och är jobbigt. Och nu ska jag använda pseudonym tror jag.

 8. Heja vännen 🙂

  Jag är tacksam för:
  – att jag är drogfri
  – att jag vågar lyssna till min inre röst mer o mer och agera utifrån den
  – att jag har en sån fin, underbar vän som du Hannah ❤

 9. Har en (stundvis oerhört irriterande app) som varje morgon ber mej fylla i 3 saker jag är tacksam för och en sak jag vill göra i dag. Just nu:
  – bra musik som man hade glömt men återupptäcker
  – friska o glada barn
  – mitt mysiga hem. Det kvittar att det är råddigt faktikst.
  Göra i dag: upprepa ”allt kommer att ordna sig” tills jag tror på det själv.

  • Den heter Secret of Happiness, har den på android – det finns säkert bättre versioner dock, sök på typ motivation eller thankful. Den är dålig på det sättet att om man ”missar” en dag så kan man inte backa och gå tillbaka, men jag är nog nöjd med den.

 10. Hej Hannah, jag känner dig inte alls, men du verkar vara en absolut huipputyp!! Det kan du vara tacksam för. Du är sa ärlig i din blogg, det är sa uppfriskande, bland en massa bloggar där alla vill vara sa positiva,hurtiga, genusmedvetna samt miljövänliga – inte för att du inte du säkert ocksa är jätte positiv och duktig men du vagar säga hur saker är ibland!! Keep up the good work!!

  • Tack snälla Isabella! Blir jättejätteglad av dina fina ord. Jag får själv fel i huvudet av alla som är (?) så mycket mer lyckade än jag så försöker att erbjuda ett alternativ. 🙂

 11. 1) att 1-åringen blivit lite förståndigare och mycket mysigare
  2) att det finns många i mitt liv att älska
  3) att det finns jordnära och ärliga bloggerskor som du

 12. Jag är så tacksam av att få hänga med dej, speciellt igår! Lever länge på det. Sen är jag också galet tacksam för mina föräldrar, de ställer ALLTID upp. Och J också. För att han lagar mat när jag är en trasa och hämtar hem choko från butiken och för att han kan fixa precis allt.

 13. Jag är ju lite sen med den här kommentaren – men heeej… sån är jag. Alltod lite last season 🙂
  Är tacksam för att jag
  1. fick tumistid med dottern Amanda idag
  2. fick peppa en vän genom ett lopp idag
  3. vågade låta bli att prestera just idag

 14. Jag är tacksam för att
  1. Vi inte blev lurade av en bilförsäljare i fredags utan lät bli att köpa en skitbil.
  2. Bebin i min mage inte har kommit ut än.
  3. Jag har en familj som inte förväntar sig att jag skall göra något alls just nu, varken min man eller mina barn. Jag får bara lata mig hela dagarna utan att nån klagar.

  • Nå, där är minsann en hel del heavy shit att vara tacksam för! Själv har jag blivit lurad i samband med bilköp men som tur segrade rättvisan i slutändan. Lycka till med bebben!

   • (en fjärde sak jag är tacksam över är att jag har blivit så bra på att smygäta choklad ur skåpet utan att barnen märker något. Och att vi HAR choko i skåpet (fast den är tänkt att använda i bakverk, men det går ju snabbare att äta den direkt)) Tack tack!

   • Haha, smygätande i dess mest förädlade form! Du har världens karaktär som kan ha ”bakchoklad” i skåpet. jag äter tvärt upp allt som finns. Det gäller bara att tajma det så att de inte känner choklad i andedräkten bara.

 15. Jag brukar varje dag fundera på vad som varit bäst just idag, och inte alltid focusera på det som är dåligt eller jobbigt. För mig är det mitt sätt att tänka på vad jag är tacksam för. Det här började jag med när jag konkret insåg hur kort och bräckligt livet är, liksom njut av stunden.
  Nåja idag var det bästa/är jag tacksam för att först min syster och sen mina föräldrar ställt upp. Just nu är jag tacksam över att sängen är uppfunnen, är så löjligt trött och sen är jag tacksam över att kunna vara hemma med min minsting.
  Vill ännu säga att jag tycker super bra om din blogg!

  • Tack för dina vänliga ord, blir så glad. 🙂 Och din metod är ju just precis samma egentligen, huvudsaken att man stannar upp och reflekterar lite. Själv har jag så lätt för att bara älta det dåliga och pringa runt i samma hamsterhjul av negativa tankar.

 16. Jag är tacksam idag för:
  – att jag har fått fira veckoslutet med min släkt och att tösen således fått träffa sina kusiner
  – att jag igår fick träffa en liten herreman på 3 dagar samt hans ljuvliga familj som vi inte ser tilläräckligt ofta
  – att jag redan packade upp resväskan (whoop whoop!) och kan nu ligga på soffan och lata mig

 17. Jag är tacksam för:
  – Mina föräldrar som alltid ställer upp
  – Att jag fick sova till halv elva i morse
  – En liten ny typ som kommit in i familjen

 18. Jag är tacksam för:
  – Att jag såg en helt härlig film (Koskemattomat) igår kväll
  – Att jag spenderade kvalitetstid med mina barn idag och fick många pussar, kramar och ett handgjort gulligt kort av dem
  – Att jag har några riktigt goda vänner som jag även idag fick byta tankar med

 19. Min ego lista är följande:
  1. Att jag har muskelavslappnande tabletter här hemma som gör att jag överlever det ryggskott jag fick igår
  2. Att mitt hår är såpass tjockt att jag inte kommer att vara helt kalju då vi gifter oss trots att preggo/amningshormonerna skördade majoriteten
  3. Att jag har turen att kunna tröstäta förvånande mängder utan att bli ett svullo

  Min realistiska lista är följande:
  1. Att Lilla O är frisk
  2. Att mina föräldrar och syskon är vid liv
  3. Att Sthlm oftast har överseende, klarar av mig i mina värsta stunder och dessutom stannar kvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s