Hej världen, jag är typ okej!

Jag har ju berättat helt öppet om förlossningsdepressionen jag drabbades av då Elaisa var liten och nu då bebbe nr.2 är över två månader vågar jag nog konstatera att jag inte verkar ramla ner i det träsket denna gång – tvärtom – livet med lilla Uno går oförskämt bra. Där ser man då, tack vare hjälp och stöd och självkännedom behöver historien tydligen inte upprepa sig. Kan ju kanske skänka lite tröst till någon vilsen själ där ute?

(Det att livet som vanligt sparkar en i reven på andra fronter är ju inget nytt liksom.)

13 responses

 1. Låter bra!!! Jag känner att jag lider lite av ngn graviditetsdepis, allt känns så himla pissigt just nu, säkert för att jag orkar så dåligt med två små just nu o deppar över det. Hoppas det går över när babyn fötts för vill inte vara sånhän mera…:/ Bra att ni mår bra, berätta mera om vad ni duunat?

  • Jag hade också gälin graviditetsdeppis, kände mig inte alls ivrig och till mig som tidigare. Skönt på ett sätt att höra att även någon annan har det så för det hör liksom till att man ska vara så himla glowing och tja du vet. Fast man mest vill visa fingret åt hela världen. 🙂 Hang in there. Det blir nog bättre ska du se. Och att att vara gravid med redan existrande barn är en heeeelt annan sak så utnyttja all hjälp du kan få!

 2. Tack, här hjälper det i alla fall att höra att det som hänt en gång inte nödväntigtvis behöver upprepa sig. Det är fint att du skrivit öppet, jag hoppas att just det att folk talar mera om sina depressioner skulle få andra att söka hjälp lite lättare.

  • Jag fick hjälp i s.k. förebyggande syfte denna gång och jag tror faktiskt att det var det som till stor del gjorde susen. Det gäller liksom att försöka få kläm på vad som var kärnan i problemet senast och sen få skräppgrepp om det. Men det kan bra behövas ett proffs till det så var inte rädd att be om hjälp! Själv fick jag hjälp via rådgivningen och fick samtalsterapi på ett perhevauvahjälpställe. (Sorry, minns ej exakt vad det hette men kan kolla! Jättegullig och bra personal.)

   • Jag har också fått hjälp via rådgivningen (dock först efter att barnet hade fyllt ett) och har gått hos både rådgivningspsykolog och nu på Vauvaperhevastaanotto just i förebyggande syfte. Fint skall det väl gå men man har ju en viss oro med sig i alla fall.

   • Och såklart är man orolig ändå! Men du ska veta att det kan gå jättejättebra denna gång. Eller åtminstone helt okej. Det kan t.o.m. vara kiva! Hon som jag pratade med på det där perhevauvastället sa att det i nästan alla fall går bättre andra gången, dels för att man är mer beredd på vad det innebär och sen blir kroppen och själen helt enkelt inte lika chockad. Och om det skulle vara så att det känns jobbigt ändå känner du ju till symptomen och kan be om hjälp tvärt och direkt. Och så kan du alltid höra av dig till mig om du behöver ett slaskämbar att ösa i. I mean it!

 3. Jag är så glad att du varit så öppen med denhär saken (+att Tuomas skrev om det i Vauva-tidningen). Har själv en bakgrund med depression, så därför är jag lite oroad av vad som kan ske efter förlossningen. Men då känns det på ett sätt skönt att vara medveten om att sådant kan ske och att man då ska söka hjälp. Kram dej & härligt att det gått bra med lilla Uno!

  • Samma här. Om man haft en tendens att gå i moll tidigare vet man liksom hur det känns och kan kanske känna igen symptomen lättare. Men det behöver ju inte alls bli så ändå! Huvudsaken att du är alert och lyssnar på dina egna fiilisar. Och så ringer du mig genast livet börjar kännas sugigt!

   • Du har rätt, man har lättare att känna igen symptomen nowadays. Och jag hoppas och tror att allt går fint ändå, men tror det är bra att veta den risken finns. Bra att veta att jag kan ringa dej!

 4. Jag hade också värsta deppen med storebror. Heeemskt var det. Nu med lillasyster inga som helst tecken av depression! För mig var det själva livsomställningen som gjorde att jag mådde piss. Jag älskade pojken från första stund. Helt sjukt mycket, men att bli mamma. För alltid. Var en chock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s