Om amningshetsen

Råkade träffa på en bloggbekant på BB och hon har skrivit ett fint och uppfriskande ärligt inlägg om det här med amningshetsen.

För det är ju lite så, enligt många är man ingen riktig kvinna om man inte klarar av att helamma sitt barn. Ens duglighet som mor sitter liksom i mängden mjölk som ens kropp klarar av att producera. Att ge sitt barn modersmjölksersättning ur – ve och fasa, FLASKA! – är samma sak som att frivilligt önska sitt barn en framtid fyllt av sjukdomar och allergier.

Själv har jag inte haft större problem med amning men ändå tagit til ersättning de gånger jag själv hamnat vara borta eller då mjölken och orken varit slut. No big deal. Varför pina sig själv? Det finns ingen som orkar vara en god mor och medmänniska då man inte sovit på evigheter och kroppen strejkar. Jag menar, i fångläger klassas lång sömnbrist som tortymetod.

Fram med farsan, flaskan och ersättningen bara. Amning är ingen tävling där tapperhetsmedaljer delas ut. För att citera min gamla kompis Dr Phil: ”If mom ain´t happy – ain´t nobody happy.”

17 responses

 1. Jag är inte själv mamma men har förvånats över denna amningshets du beskriver nu då vänner börjat få barn. Jag och mina systrar är uppfödda på tuttflaska eftersom mamma hade svårt med amningen. Och vi är alla tre friska, fria från allergier, glad och lyckliga. Inga trauma och inga problem. Man dömmer alltså inte alls sitt barn till ett liv i sjukdom bara för att man fyller bebisen mage med annat än bröstmjölk.

  • Exakt! Huvudsaken att man får något i sig. Tänk nu under vilka typer av förhållanden bebisar och små barn hamnar växa upp ute i världen, tror inte att det är så himla noga. Vi har det så otroligt bra här att vi gör problem och stressmoment av saker som i det stora hela inte ens borde klassificeras som problem. Kan man växa upp i en hydda bokstavligen gjord av skit kan man säkert överleva av att dricka Tutteli också.

 2. WORD! Bra skrivet. Vi har ju kämpat med amningen och jag beslöt att jag fortsätter kämpa bara så länge jag orkar. Ersättning och flaska är ju helt huippu alternativ! Och jag är glad att Kevin äter både från tiss och flaska. Det gör livet enklare liksom.

  • Kämpa på du bara, ibland kan det ta ett tag innan man kommer igång men om det skulle visa sig bli en omöjlig grej ska du inte behöva pina dig själv eller bebben heller. Hur du än gör så vet du att du gjort ditt bästa och sen går det som det går. 🙂

 3. Jaaa, så är det ju, men kan inte hjälpas att det tog emot. Fast nu är ju isen bruten, och det är nog ganska skönt. Jag måste så lära mig att ta en chill pill ibland, innerst inne i mig bor helt tydligt en sträng tant med håret i en stram knut i nacken och pekfingret ständigt höjt till förmaning, måste jobba på att bli av med henne så snart som möjligt 😉

 4. Oh vad bra du är. Vad glad jag blir när jag läser sånt här!! Tycker även det är mycket hets från andra när en mamma väljer att inte amma, FAST hon kan. ”Fy vad elak hon är. Egoist mamma nummer 1!” MEN tänk om man inte känner sig bekväm i det utan bara får ångest och stress över att amma… HUR bra kan då det vara för barnet kan man undra.

  Nej fy vi kvinnor borde hålla ihop och peppa varandra. Kan man inte så är man MINST en lika bra morsa. Punkt och slutt.

 5. Jag anser att var och en mamma skall få göra de val som passar henne och familjen bäst. Så länge ”alla” mår bra är det inget någon annan behöver lägga sig i. Tyvärr fungar det ju inte så här.
  Det spelar egentligen ingen roll hur man gör, för det finns alltid någon som snyrpar på näsan. Jag kvällsammar ännu min 2½-åring. Detta är verkligen ingenting man skall prata öppet om, ifall man då alltså inte vill bli stämplad som knäpp och sexuellt snedvriden osv. Men detta har passat mig och min familj bra, så jag håller huvudet högt.
  Och de som inte ammar eller ammar bara till en del har egna orsaker bakom detta beslut och det är ju ingenting man ska behöva försvara för någon.

  • Var och en med sitt liksom. Och om det funkar, what´s the big deal? Men det är synd att man ska behöva känna att man inte kan vara öppen med sina val utan att folk ska tala illa om en eller känna att de har rätt att kritisera en.

 6. Håller fullständigt med; när vår kille var 3-4 månader började han sova sämre på nätterna,orsak; han fick för LITE mat den ”naturliga” vägen så då tog man Tutteli+flaskan o vips drog han 5 timmar i sträck med sömn:) Ps:han e nu 18,på väg att bli stor o har inga men av detta:):)

  • Jag gjorde samma sak med Elaisa och bra gick det! Har hört om flera som tagit till extra just vid den tiden så det kanske är någon växtknyck eller liknande som får bebben att behöva lite extra då. Tror nog att de flesta av oss är mer än kapabla att göra sin egen bedömning av läget och vidta de åtgärder som behövs. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s